Cumhurbaşkanı Sezer: “19 Mayıs Tam Bağımsız Devlet Kurma Kararının İlk Adımıdır”
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle yaptığı açıklamada, “Birinci Dünya Savaşı’nın galipleri, Mondros Mütarekesi ile güvenlikleri için gerekli gördükleri her yeri işgal edebiliyorlardı. 30 Ekim 1918’de imzalandı.
Rahmetli Mehmet Akif Ersoy; ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirinde: ‘Vuruldu ve temiz alnına yatmış, uzanmış, Bir hilal uğruna ya Rabbi, ne güneşler batıyor!’ Mısralarıyla yüreklerimizi titreten bir sözle Aziz Milletimizin Çanakkale Zaferi için ödediği ağır bedeli vurguladı.
Çanakkale Boğazı’nı silahlarıyla geçemeyen İtilaf Devletleri, Mondros Mütarekesi kararları sayesinde savaş gemilerini İstanbul Boğazı’na demirleme fırsatı buldu. İstanbul halkı bu trajik olayı acı ve büyük bir üzüntüyle izlerken, azınlıklar da Yunan zırhlısı Averof’un da aralarında bulunduğu işgal filosunu alkışlıyor, İtilaf Devletleri’nin bayraklarını dalgalandırıyor, zafer geçit törenleri düzenleyerek Türklerin intikamını aldıklarını iddia ediyor. 1453. Ortam tam yerinde; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabı’nda: ‘İstiklal ve cumhuriyete saldıracak olan düşmanlar, tüm dünyada emsalsiz bir zaferin temsilcisi olabilirler. Cebir ve hile ile mukaddes vatanın bütün kaleleri ele geçirilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış, memleketin her köşesi işgal edilmiş olabilir.’ cümlede yazdığı gibi.
Mondros Mütarekesi’ne göre tasfiye edilen Yıldırım Orduları Küme Komutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa, 13 Kasım 1918’de İstanbul’a geldiğinde gördüğü hüzünlü manzara karşısında savaş gemilerini yaveri Cevat’a gösterirdi. Abbas, en ufak bir şüphe ve tereddüt etmeden: ‘Geldiler. gibi gidecekler!’
İstanbul’da işgalcilerin gölgesinde bir direniş örgütlenemeyeceğini anlayınca, ‘Toroslar’da tüten bir tek Yörük çadırı varsa bilin ki hiçbir güç bizi yıkamaz’ dedi. İstiklal mücadelesinin Anadolu’nun bağrından yükseleceğini söyleyen ve Türk Milletinin azmine her zaman güvenen Gazi Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak Milli Mücadele’yi başlattı.
19 Mayıs, başkenti işgal edilmiş, orduları dağıtılmış, silahları alınmış bir milletin yaratacağı destanın alevidir. 19 Mayıs, milli egemenliğe dayalı tam bağımsız bir devlet kurma kararının ilk adımının atıldığı, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Aziz Türk Milletinin “Ya İstiklal” diyerek emperyalist işgal güçlerine karşı ayaklandığı mübarek bir gündür. veya ölüm”.
19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan istiklal meşalesinin ışığı hızla yurdun her köşesine yayıldı. Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından 19 Mayıs’ta başlatılan Milli Mücadele, Türk Milletinin sarsılmaz azim ve kararlılığı sonucunda 9 Eylül 1922’de İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu ile zaferle taçlandı. tam bir ordu oldu. Tarihi bir dönüm noktası olan 19 Mayıs, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından gençlerimize bayram olarak armağan edilmiştir.
Geleceğimizin teminatı, gençlerimizin umut kaynağı; Yüce tarihimizden alacakları ilhamla, bağımsızlığın anlam ve önemini kavrayan anlayışla, bağımsızlığımızı sonsuza dek savunup kollamak yerine, vatanımızı; Bunu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşıyacaklarına inancım tamdır.
Bu duygu ve düşüncelerle; Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Mücadele’de kutsal vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve şehit düşen kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve minnetle anıyoruz. ediyorum,” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı