Yaşam

Yeni Araştırmaya Göre Burun Deliğinizin Boyutu Kokladığınız Kokuyu Etkileyebilir!

Burnumuz en değerli duyu organlarımızdan biridir. Peki burun deliklerinizin de değerli olduğunu biliyor muydunuz? Yeni bir araştırmaya göre burun delikleriniz kokladığınız kokuyu etkiliyor. Detaylar için gelin?

Kaynak:https://www.iflscience.com/each-nostr…

Yeni bir çalışma, kokuları algılama şeklimizin hangi burun deliğinin en büyük kokuyu aldığına bağlı olarak değişebileceğini ortaya çıkardı.

Çalışmanın yazarları, farklı kokuları koklayan 10 kişinin beyin aktivitesini gözlemlerken, her bir burun geçişinin bağımsız olarak tepki verdiğini keşfetti; Bu, iki burun deliğinin tek bir kokuya verdiği tepkide hafif bir fark olabileceği anlamına gelir.

Önceki araştırmalar, kemirgenlerin, iki burun deliğindeki koku konsantrasyonlarındaki farklılıkları algılayarak kendilerini koku kaynağına doğru nasıl yönlendirdiklerini göstermişti.

Ancak şu ana kadar insan burun deliklerinin kokuları tek bir uyarı olarak mı yoksa iki ayrı sinyal olarak mı kodladığı belli değildi.

Çalışmanın yazarları, nöbetlerinin sinirsel kökenlerini tespit etmek için intrakraniyal derinlik elektrotları implante edilen 10 epilepsi hastasını içeriyordu.

Bu cihazları farklı bir amaç için ödünç alan araştırmacılar, katılımcıların koku testine katılırken koku korteksindeki aktiviteyi kaydetti.

Deney sırasında, koklayıcılara her burun deliğine tüpler aracılığıyla muz, kahve ve okaliptüs aromaları verildi.

Bu kokular sol, sağ veya her iki burun deliğine enjekte edilirken beyin aktivitesi ölçüldü ve kokuların yoğunluğunun tüm denemeler boyunca sabit kalmasını sağlamak için bir fotoiyonizasyon detektörü kullanıldı.

İlginçtir ki, her iki burun deliğinden aynı anda alınan kokular beyinde iki farklı temsili tetikledi; Sağ burun deliği sağ yarıküredeki koku alma korteksine sinyaller gönderirken, sol burun deliği sol yarıküreyi etkinleştiriyordu.

Bu iki sinyal tamamen aynı değildi; bu da her burun deliğinin benzersiz bir deneyimi tetiklediğini gösteriyordu.

Benzer şekilde, koku her burun deliğine ayrı ayrı sunulduğunda, üretilen aktivite modelleri benzerdi ancak eşit değildi.

Çalışma yazarları, “İki burun deliğinden gelen koku bilgisinin, birincil koku korteksinde geçici olarak ayrıldığını gösterdik” diye yazıyor.

Olayların sırasını inceleyen araştırmacılar, bir burun deliğine gelen kokunun, ilgili beyin yarıküresinde nasıl reaksiyon yarattığını, karşı yarıkürenin ancak yarım saniye kadar sonra aktif hale geldiğini açıklıyor.

Araştırmacılara göre bu yerleşik koku hilesi, tıpkı kemirgenler gibi insanların da kokunun kaynağını tespit etmelerine yardımcı olabilir.

Current Biology dergisinde yayınlanan bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu