Lezzetli ve kaliteli cevizleri anlamak için 5 ipucu
ANKARA (İGFA) –Türkiye’de ceviz üretimini destekleyen ve aynı zamanda tüketicileri kaliteli ve uygun ceviz konusunda bilinçlendiren Ceviz Üreticileri Derneği, ceviz seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
Ceviz Üreticileri Derneği’ne göre ithal edilen cevizlerin çoğu hasat edildiği yıl satılamıyor ve ellerinde kalıyor. Depolarda en az 1-2 yıl bekletilir.
Bu nedenle gerektiği kadar taze olmayabilir. Ayrıca maden ve petrol fiyatları da oldukça düşük. Uzun süreli bekleme kurallarından etkilenmemek için konteynerlerin kimyasal ilaçlar ile korunması durumunda insan sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Koyu renkli, kolay dağılan, içi neredeyse hiç olmayan cevizlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Ceviz Üreticileri Derneği, bu sorunun en çok ithal cevizlerde yaşandığının altını çizdi.
Ceviz Üreticileri Derneği’nin doğal yağlarla doldurulmuş, lezzetli ve kaliteli ceviz seçerken dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları:
- Küf olmamalıdır: Kaliteli bir cevizin hem iç hem de dış kabuğunda küf olmamalıdır. Taze ve sağlıklı bir ceviz, temiz ve pürüzsüz bir kabuğa sahip olmalıdır.
- İç ölçü:İyi bir cevizin kabuğu çatladığında içinin boyutu daha büyük olmalıdır.
- Kolay soyulabilir: Kaliteli bir ceviz iç kabuğundan kolayca ayrılmalıdır. İç ceviz basitçe el yordamıyla veya kraker kullanılarak dış kabuğundan çıkmalıdır.
- Renk: Kaliteli cevizler genellikle daha açık ve homojen bir renge sahiptir. Ayrıca cevizin içi öylece dağılmamalı.
- Boyut: İyi bir ceviz oldukça iri olmalıdır. Büyük boy, cevizin olgunluğunu ve dolgunluğunu gösterir.